UEFA Nemzetek ligája

Ez a hét ismét a nemzeti válogatottak mérkőzéseiről szól. Amellett, hogy Amerikában, Ázsiában és Európában is világbajnoki selejtezőket rendeznek meg, a hét közepén olyan rangadókat rendeznek, mint az olasz-spanyol és a belga-francia meccs. Ez pedig az UEFA Nemzetek Ligája következő két csatája.

Ezt a tornát az Európai Labdarúgó-szövetség szervezi, és az UEFA-tagsággal rendelkező országok felnőtt férfi válogatottjai vesznek részt benne. 2014-ben kezdték el összerakni a programot, és 2018-ban rendezték az első bajnokságot. Eredetileg barátságos mérkőzések helyettesítésére szolgált, gyakorlatilag a konferenciatornák és a Világbajnokság felkészítő eseményeként is szolgálhat.

Az érdekessége az, hogy divíziókra (A, B, C, D) osztják a résztvevő csapatokat. Az A divízió-ban a mostani bajnokságban 4 csoportban 4-4 csapat vett részt. A Világbajnoksággal ellentétben itt csak 1-1 továbbjutóról beszélhetünk, ráadásul mindegyik ellenféllel oda-visszavágót játszanak a résztvevők, ami miatt szintén különbözik a rangosabb tornáktól.

Így mivel Olaszország veretlenül, 3 győzelemmel és 3 döntetlennel végzett, csoportelső lett 12 ponttal, kiejtve a holland válogatottat. A 2. csoportban a belgák kerültek az élre, igaz egyszer kikaptak, de 5 győzelemnek köszönhetően 15 pontot jegyeztek. Ráadásul 16 gólt szereztek ez idő alatt. Franciaország szerezte a legtöbb pontot, mivel 5 győzelem és 1 döntötlen találkozónak köszönhetően 16 pont került a táblázatban a csapathoz, kiütve a 13 pontos portugál csapatot. A D csoport volt a legkiélezettebb, a németek megszorongatták a spanyolokat, de végül a déliek lettek az elsők. Radásul a 3. helyre került „svájci gárda” is megnehezítette a nagyobb futballnemzeteket.

Ezeknek köszönhetően Olaszország – Spanyolország és Belgium – Franciaország meccseket láthatunk. Ennek a bajnokságnak az Európa- és Világbajnokságba jutásában is fontos szerepe van, hiszen a csoportelsők elsőbbséget élveznek a részvételi jog szerzésében.

Kép forrása: www.fifaworldcupnews.com

Scroll to Top