A magyar labdarúgás csúcsa

Bár mérkőzések és futball események sűrűjében vagyunk, néha jól esik megállni és tisztetegni történelmi események iránt. Az 1954-es világbajnoki döntőt vesszük most elő, amikor a magyar válogatott az eddigi legnagyobb világbajnokságbeli sikerét könyvelhette el. Bár ott a helyszínen nem biztos, hogy sikernek érezték.

A magyar válogatott a csoportmérkőzések során 9-0 arányban nyert Dél-Korea ellen, míg az NSZK-t 8-3-ra verte meg. A döntőt Bernben rendezték meg szintén a németek ellen, ahol már Puskás Ferenc is pályára lépett (az előtte lévő 2 mecsset kihagyta, amikor Brazíliát és Uruguay-t is legyőzte a magyar csapat, mindkét alkalommal 4-2 arányban). Sok szaékrtő amúgy vitatta Sebes Gusztáv szakvezető döntését, miszerint Puskást nem kellett volna játszatni, mert nem volt teljesen egészséges. Ezen kívül is volt néhány átalakítás, viszont a német csapatban is, hiszen 6 helyen változtatta meg a felállást Sepp Herberger, mely lépést azóta Herberger cselének hívják a német sporttörténészek.


Kép forrása: www.nemzetisport.hu

Akik látták a meccset, vagy legalább a részletes összefoglalót, azok tudják, hogy nem cselről, inkább külső beavatkozásról volt szó. Jól keződött a mérkőzés a magyaroknak, ugyanis már a 8. percben 2-0-ra vezettek a mieink. Majd a félidei szünetre kiegyenlítettek a németek. A második félidőben a magyarok hiába uralták a játékot és szereztek gólt is, a megmozdulásokat szabálytalannak ítélte meg a játékvezető. Puskás találata NSZK vezetést jelentő gólja után érkezett, melyet nem adtak meg, ez az ítélet azóta is vita tárgya. De hát hiába a vita, az aranyérmet nem a magyarok nyerték, és a győzelmet erre a meccsre vonatkozólag sosem fogják megadni Nekik.

Kép forrása: wikipedia.org

Tüske maradt a döntő Magyarország számára, míg a németek történelmi sikerként fogják fel, az eredményjelző óra azóta is áll a Stade de Suisse előtt, mint emlékmű. Statisztikai érdekesség, hogy a magyar csapat volt az első, mely 2 vesztes döntővel rendelkezett. Mindenesetre büszkék lehetünk nemzetünk hőseinek helytállása miatt, mi tudjuk, hogy az Aranycsapat volt a jobb. Nem beszélve arról is, hogy a 27 szerzett gól azóta is rekordnak számít, tehát már közel 70 nem sikerült megdönteni.

Információ forrása: wikipedia.org

Scroll to Top