LEZAJLOTT A CONCACAF-ARANYKUPA

Nyár elején mindenki az Európa Bajnoksággal (esetleg Copa America-val) volt elfoglalva, most pedig az Olimpiáé a főszerep. Ugyanakkor más labdarúgó bajnokságok is aktuálisak.

A CONCACAF-aranykupa Észak-, Közép-Amerika és a Karib-térség országainak bajnoksága. Idén 16. alkalommal rendezték meg férfi mezőnyben. Még két évvel ezelőtt 12 csapattal indult, az idei évben 16 csapattal, 4 csoportos elosztással bonyolították le a kupát. 2020-ban a vezetőség kihirdette, hogy Katar meghívottként részt vesz az idei és a 2023-as tornán.

Az A csoportban Mexikó, mint címvédő és El Salvador jutott tovább. A B csoportban a hibátlan USA, valamint a 2 győzelmet elérő kanadai válogatott mehetett tovább. A C-ben Costa Rica volt a vezér, és Jamaika követte a 2. helyen, míg a D csoportban az említett Katar lett a legjobb 7 ponttal és Honduras a második 6 ponttal.

Kép forrása: en.wikipedia.org

A kiesés rendszerben USA alacsony gólszámú mérkőzéseket játszott, viszont ez általában nem volt jellemző a találkozókra. Mexikó például 3-0 arányban jutott tovább, és ilyen meccsre a csoporttalálkozókon is képes volt. Az elődöntőben USA-t megszorongatta Katar, sokszor a kapus (Turner) bravúrjára volt szükség. USA végül 1-0 arányban jutott tovább, amihez az is kellett, hogy Katar büntetőt hibázott. A másik oldalon Mexikó 2-1 arányban ütötte ki Kanadát, amihez egy hosszabbításban szerzett gól is kellett. Kanada előtte Costa Rica ellen volt képes továbbjutni a negyeddöntőben.

A döntőt tehát USA és Mexikó játszotta. Felváltva érkeztek a mérkőzésen a helyzetek, mindkét csapat ijesztgette a kapusokat, de valahogy minden kísérlet vagy a kapufát vagy a kapust találta el. Rosszabb esetben a kaput sem. Így döntetlennel ért véget a rendes játékidő, majd ugyanaz folytatódott a hosszabbításban, azzal a különbséggel, hogy az amerikaiak a 117. percben betaláltak Miles Robinson jóvoltából. Így 2021-ben USA lett a CONCACAF-ARANYKUPA bajnoka.

Kép forrása: en.as.com

Scroll to Top