Az 1964-es Olimpia

Tudjátok, hogy magyar szempontból miért volt kiemelkedő az 1964-es Olimpia? Mert akkor Magyarország lett az aranyérmes labdarúgásban.

Az újkori Olimpiát eredetileg azzal a céllal hozták létre, hogy amatőr sportolók megmérkőzzenek egymás ellen a világ különböző nemzeteiből. Így indult ez 1896-ban az első rendezvénnyel, aztán az utóbbi évtizedekben ez már átalakult, és a legtöbb sportágban professzionális sportolók képviselik országukat. Labdarúgásban viszont még mindig igyekeznek tartani az eredeti tendenciát, a profik között sokkal nagyobb fontossággal bír a Világbajnokság, valamint az egyes kontinensek tornái.

1964-ben is így volt, amikor 16 csapattal rendezték volna meg a labdarúgó bajnokságot, azonban két csapat visszalépett, Észak-Korea és Olaszország. Utóbbi például pont azért, mert nem feltétlen tudta volna bizonyítani játékosainak amatőr helyzetét. 

Magyarország Marokkóval és Jugoszláviával került egy csoportba, mindkét válogatottal gólokkal teli meccset játszott. Előbbi ellen úgy nyert 6-0 arányban, hogy mindegyik gólt Bene Ferenc lőtte. A jugók ellen már nem volt ilyen könnyű a helyzet, itt is 6 gólt rúgtak a magyarok, viszont 5-öt kaptak. A 11 gólból 9 az első félidőben született.

Az egyenes kieséses szakaszban a magyarok Románia ellen 2-0-ra tudtak nyerni, majd ismét egy 6-0-s bravúr érkezett az Egyesült Arab Köztársaság ellen. A döntőben azzal a Csehszlovákiával játszottak a mieink, akik a jugoszlávok és a németek legyőzésével kerültek be a fináléba. Az első félidőben nem volt gól, viszont a másodikban Magyarország 2-0-s vezetés után kapott egy gólt, amivel azért nem volt probléma, mert az a találat csak szépítésre volt elég, és maradt 2-1 az állás a lefújásig. Olimpiai bajnok lett a magyar válogatott, ráadásul úgy, hogy Bene Ferenc lett a torna gólkirálya 12 találattal. Nem mellesleg ez volt a második alkalom, amikor Magyarország labdarúgásban megnyerte az Olimpiát. A legtöbb magyar aranyérmet hozó helsinki-i versenyen is a mieink nyertek, valamint 1968-ban, Mexikóban labdarúgóink megvédték a címet.

Kép forrása: www.nemzetisport.hu

Scroll to Top