Cristiano Ronaldo, az EB veteránja

Valószínűleg mindenki ismeri Cristiano Ronaldo-t, aki már sokadik Európa Bajnokságán remekel. Pedig, amikor annak idején fiatalon bekerült a köztudatba, nem Ő volt a legismertebb Ronaldo, hanem a brazil csatár, Ronaldo Luis Nazário de Lima. Most már viszont a portugál zsenire figyel mindenki. Van, aki irigykedve, van, aki csodálattal, van, aki gyűlölettel.

Az tény, hogy egy megosztó személyről van szó a pályán és azon kívül is. Több nézőnek antipatikus a viselkedése a sok panasz és “hiszti” miatt, a szurkolói viszont ámulattal néznek rá. Mindent összevetve természetesen egy példaértékű, fantasztikus sportolóról van szó, aki jelen pillanatban is történelmet ír és ontja a gólokat (5 gól 3 csoportmérkőzés alatt, valamint az Európa Bajnokság történetek legtöbb gólját szerző játékosa), na de ki is az a Cristiano Ronaldo?

Cristiano Ronaldo dos Santos Aveiro Madeira szigetén született 1985-ben. Kevesen tudják, de igazából a Cristiano és a Ronaldo is a keresztneve. Már 8 éves korában hivatásos játékos volt, egyre több játékosmegfigyelőnek vívta ki a figyelmét, megfordult a Nacional-ban, a Sporting-ban, mire 18 évesen a Manchester United leszerződtette 12 millió fontért. Innentől jöttek a legnagyobb elismerések, amik feledtethették Ronaldo szegényes gyerekkorát. Annyira nehéz körülmények között éltek szülei, hogy édesanyja fontolgatta az abortuszt is, viszont az orvosa nem volt hajlandó ezt végrehajtani, így megszületetett minden idők egyik legjobb labdarúgója.

2003 és 2009 között volt a Manchester játékosa, az utolsó 3 idényben Premier League bajnok lett, ráadásul 2008-ban élete első BL bajnoki címét is megszerezte a piros mezeseknél. A sikerszéria tehát elkezdődött, így 2009-re nagyon kelendő játékos lett Ronaldo, nem hiába csapott le rá a Real Madrid. 13 millió euró lett a fizetése, viszont 1 milliárd euró volt a kivásárlási ára, ami azóta is rekord. 

  1. Forrás: www.besoccer.com

Madrid-ban 9 idény alatt cikkünk főszereplője több gólt rúgott (311), mint amennyi meccsen részt vett (292), ráadásul a sikerek nemcsak egyéni szinten érkeztek. Igaz, az FC Barcelona nagy rivális volt ebben az időszakban is, viszont kétszer sikerült a spanyol bajnoki címet elnyerni. A Bajnokok ligájában viszont a madridi csapat volt sikeresebb ez idő alatt, hiszen 4-szer került fel Európa csúcsára a Real Ronaldo segítségével. 

  1. Forrás: www.arabnews.com

2018-ban került át az olasz bajnokságba, hiszen aláírt a Juventus csapatához. Már első szezonjában szuperkupa győzelmet szerzett és olasz bajnok is lett, nem mellesleg Őt választották a legjobb játékosnak. Az azt követő évben is a Juventus lett a bajnok, az idei évben viszont ez nem jött össze. Ronaldo-t a PSG is megkereste, bár állítása szerint marad a Juve csapatában.

Forrás: www.juvefc.com

Ötször nyert Aranylabdát, ebből az elsőt már manchester-i játékosként, és 4-szer a Madrid tagjaként. Válogatott szereplései is kiemelkedőek, hiszen 2016-ban Európa bajnok lett, a címvédés idén nem sikerült, ezzel Cristiano Ronaldo valószínűleg befejezte válogatott pályafutását. 

SOCHI, RUSSIA – JUNE 15: Cristiano Ronaldo of Portugal in action during the 2018 FIFA World Cup Russia group B match between Portugal and Spain at Fisht Stadium on June 15, 2018 in Sochi, Russia. (Photo by Dean Mouhtaropoulos/Getty Images)
  1. Forrás: www.elartedf.com
Scroll to Top