Jöhetnek a negyeddöntők

Lezajlottak az Európa Bajnokság nyolcaddöntői. Az, hogy meglepetésekkel és fordulatokkal teli, az enyhe kifejezés. 

A Wales-Dánia mérkőzéssel kezdődött a kieséses rendszer, melynél a dánok voltak esélyesebbek, de azt nem sokan gondolták, hogy 0-4 arányban ütik ki a briteket. Aktívan támadtak a dánok, és meglett az eredmény az offenzív játéknak. Az olasz-osztrák találkozó sem egészen úgy zajlott, mint ahogy a papírforma írta. Bár itt is az esélyesebb csapat jutott tovább, a meccs érdekessége, hogy mind a 3 gól a hosszabbításban született, addig gól nélkül izgulhattunk a csapatokért. Olaszország-Ausztria: 2-1.

3 győzelem után a hollandok a csehek elleni meccset várták. A helyzet az volt, hogy a csehek jobban várták és jobban fel is készültek a találkozóra. Mindkét csapatnak voltak helyzetei, viszont ott dőlt el, amikor a narancsok eggyel kevesebben lettek. De Light-ot szándékos kezezés miatt állították ki, több se kellett Csehországnak, az emberelőnyt kihasználva 2 gólt lőttek és nyertek 0-2 arányban. A belga-portugál meccsen várhattunk egy brunsztolós szoros meccset. Ez nem is volt meglepő, ugyanakkor több gól volt várható, a belgák nyertek 1-0-ra. Portugália természetesen nem adta fel, 23 kapura lövésel próbáltak egyenlíteni, félemlítették a belgákat, de végül találat nélkül maradt Courtois kapuja. 

És ezek után jött a hétfői nap, két nagyon hasonló, gólokkal teli meccsel. Az elsőn a horvátok megszerezték a vezetést (öngóllal) a bajnokesélyes spanyolok ellen. A hispánok már az első félidőben egyenlítettek, majd szépen átvették a vezetést a második félidőben. Ezek után azt hihette mindenki, hogy a 3. góljukkal be is biztosítják a győzelmet. A 85. percig örülhettek, viszont innentől kezdve 7 perc alatt két gólt rúgtak a szomszédaink, így jöhetett a hosszabbítás. A gólzsákot nem varrták össze, viszont csak spanyol szempontból, így kisebb-nagyobb szívmasszázs mellett is, de nyert Spanyolország 5-3-ra. A Svájc-Franciaország meccs azért volt nagyon hasonló, mert azon a találkozón is az esélyesebb csapat vezetett 3-1 arányban, majd a svájciak viharsebesen egyenlítettek a rendes játékidő lejárta előtt. Itt viszont a hosszabbításban nem esett gól, a tizenegyeseket jobban értékesítették a svájciak, így ők játszhatnak a spanyolok ellen a negyeddöntőben.

Spanyol öröm a horvátok ellen

Kép forrása: www.90min.com

Nagy derbit várhattunk az angol-német meccstől. Előbbi csapat nagyon kevés gólt rúgott, ugyanakkor nem találtak be a kapujukba a csoportmeccsek során, míg utóbbitól sok gól volt várható a csoporttalálkozók alapján. A két csapat meccsén viszont nem esett sok találat, a 75. percig 0-0 volt az állás, majd az angolok 2 góllal rendezték a rivális elleni mérkőzést. Svédország és Ukrajna nem feltétlen tartozik a kedvencek közé a válogatott csapatok közül. Viszont nagyon szép, játékos meccset láthattunk svéd dominanciával. Az első félidőben ugyan betaláltak az ukránok, de Svédország offenzív játéka már az első játékrészben egyenlítést hozott. A másodikban is aktív volt a skandináv csapat, bőven megnyerték a szögletarányt, a kapufát sem kímélték, de végül döntetlen lett a rendes játékidő, jöhetett a hosszabbítás. A hosszabbítás viszont már nem úgy alakult, ahogy a svédek akarták. A 99. percben Danielson-t kiállították, innentől az ukránok erőteljesebben léptek fel, ki akarták használni az emberelőnyt és nem a büntetőkre hagyni a döntést. Már mindenki a tizenegyesekre készült, amikor a 121. percben egy beívelt passzt értékesített Dobvyk, bejuttatva ezzel az ukránokat a legjobb 8 közé.

Péntek este kezdődnek a negyeddöntők, méghozzá a Svájc – Spanyolország meccsel, amit a Belgium – Olaszország találkozó követ. Mit gondoltok, ebben a fordulóban is ilyen nagy meglepetések lesznek?

Harry Kane, Anglia csatára

Kép forrása: www.marca.com

Scroll to Top