Mik történtek az EB csoportmérkőzések során?

Lezajlottak az Európa Bajnokság csoportmérkőzései. Voltak meglepetések bőséggel, valamint többször a papírforma érvényesült. Volt olyan, amikor váratlanul gól nélkül maradt egy találkozó és előfordult, hogy kilyukadt a gólzsák.

Az A csoportban az olaszok hibátlanul oldották meg a feladatukat. A hibátlan kifejezés alatt nem csak azt értjük, hogy minden mérkőzésüket megnyerték, hanem hogy tették ezt kapott gól nélkül. Wales és Svájc volt a második helyre esélyes csapat, a jobb gólarány miatt előbbi jutott 2. helyen tovább, míg a svájci csapat a magas pontszám (4) miatt került a kieséses szakaszba. A törökök 0 ponttal kiestek.

Kép forrása: www.aljazeera.com

Hasonló vezére volt a B csoportnak is, azzal a különbséggel, hogy a belgák 1 kapott góllal és 3 győzelemmel nyerték meg a csoportküzdelmeket. A dánok lettek a másodikok, ez főleg az utolsó meccsen történt nagy arányú győzelmüknek köszönhető (Oroszország ellen), ugyanis az első meccsen megviselte a csapatot, hogy Eriksen minden előzmény nélkül lett rosszul és ez rányomta   a bélyegét a találkozó hátralevő részére. Az említett oroszok az utolsó meccsen sokat romló gólkülönbség miatt a 4. helyre kerültek, míg 3. helyre került Finnország, mely szintén kiesett a gólarány miatt.

Kép forrása: theathletic.com

C csoportban szintén kockázat nélkül játszhatott az utolsó meccsén a csoportelső. Ráadásul itt is győztesen térhetett le a pályáról a legesélyesebb csapat. A hollandokról van szó, mely válogatott 9 ponttal végzett a csoportban. Az osztrákokat is sikerült legyőzni, akik a másik két meccsükön nyerni tudtak, így magas pontszámmal jutottak tovább másodikként. Ukrajna csak Észak-Macedóniát tudta legyőzni, viszont szép gólkülönbség miatt, 3 ponttal tovább tudtak jutni.

Kép forrása: www.eurosport.com

D csoportot Anglia nyerte meg úgy, hogy a góltermelést nem vitte túlzásba. Mindössze 2 találatuk volt, 1 a horvátok és 1 a csehek ellen, viszont mivel nem kaptak gólt, így ez bőven elég volt a 7 pontos első helyhez. Meglepetésre a skót szomszéddal döntetlent játszott az említett csapat, így Skócia megszerezhette egyetlen pontját. Horvátország és Csehország szinte ugyanolyan eredményesek voltak, a két csapat egymás ellen döntetlent játszott, mindkettő kikapott az angoloktól, és mindkettő megverte Skóciát. A különbség az, hogy a horvátok a több kapott gól mellett több rúgott góllal rendelkeznek, így 2. helyen 4 ponttal jutnak tovább, míg a csehek ugyancsak 4 ponttal, de a 3. helyen.

Kép forrása: www.independent.co.uk

Az E csoportot kezdjük alulról. Lengyelország volt a csoport csalódása. Első meccsen esélyesként álltak fel a pályára a játékosok, de egyrészt tíz fővel kellett befejezni a találkozót, másrészt vereséget könyvelhettek el Szlovákia ellen. Az viszont dicséretes, hogy a spanyolok ellen döntetlent sikerült elérni annak a Lewandowski-nak a góljával, akit társai a 3. meccsen is sokat kerestek, ráadásul az addig kapott gól nélküli svédeknek kétszer is betalált az említett sztárcsatár. A kapott 3 gól miatt ez sajnos kevés volt, viszont így Svédország megszerezte az 5., a 6. és a 7. pontját. Emellett korábban a szlovákok elleni győzelemhez egy Spanyolország elleni döntetlen társult, amivel a sárga-kék csapat teljesen elégedett lehet. Az említett spanyolok főleg az utolsó csoportmeccsükön mutatták meg magukat, amikor 5-0 arányban győzedelmeskedni tudtak, így 1 győzelemmel és 2 döntetlennel másodikként jutottak tovább. A szlovákok pedig 3 ponttal, de túl sok kapott góllal 3. helyen estek ki az Európa Bajnokságból.

Kép forrása: www.thelocal.com

Az F csoportot nem tudom nem a magyarokkal kezdeni. Fiaink a legnehezebb csoportba kerültek, izgulhattunk amiatt, hogy sikerül-e bármelyik nagy futball nemzetnek gólt rúgni. Hát kettőnek is sikerült. Portugália ellen a 84. percig döntetlenre álltak a magyarok, mielőtt vereséget szenvedtek, viszont a másik két találkozón összesen 3-szor is vezettek, majd szereztek 1-1 pontot.  Az utolsó mérkőzésen, a németek ellen szintén a 84. percig továbbjutásra állt Magyarország, ekkor érkezett a német gól, ami Németországot 2. helyen jutatta tovább. Előtte a portugálokat egy gólgazdag találkozón felülmúlták, és így belefért a Franciaország elleni vereség is. Az említett franciáknak a portugálok ellen egy 2-2-es döntetlen elég volt az első helyhez. Vagyis Portugália a 3. helyről indulhat a kieséses rendszerben.

Kép forrása: www.uefa.com

Scroll to Top