A 2004-es Európa Bajnokság

Ha már éppen zajlik az EB, eszünkbe juthatnak olyan régi legendás tornák, amik egy életre beégtek az eszünkbe. Ilyen lehet a 2004-es, ahol meglepetésre a görög csapat került fel Európa tetejére.

A Portugáliában megrendezett eseményre még ekkor csak 16 csapat került be, ebből mi most kifejezetten eggyel, a bajnokkal fogunk foglalkozni. Az A csoportban a portugál válogatott volt a nagy kedvenc, akik meglepetésre kikaptak az említett hellénektől. A másik két találkozón nyertek Ronaldo-ék, így elsőként jutottak tovább.

Mivel akkor még két továbbjutó volt, így könnyen ki lehet találni, hogy a kék-fehér Görögország jutott tovább úgy, hogy mindössze 1 győzelme volt. Nem volt egyszerű a helyzet, hiszen a spanyolok a nyomukban voltak, és csak annak volt köszönhető a görögök továbbjutása, hogy több góljuk volt, mint a hispánoknak.

Innentől kezdve a hellének csak annyi gólt rúgtak, amennyi pont kellett: mindig 1-et. Hiszen a kieséses rendszert végig kapott gól nélkül játszották, így mérkőzésenként 1-1 találat után ha figyeltek a védekezésre, sikerült a továbbjutás. Legsikeresebb gólszerzőjük Charisteas volt, aki a szélről beadott labdát a kapuba tudta juttatni, innentől már csak azért kellett szurkolni, hogy megtartsák a gól nélküli állapotot. 3 gólja volt, amivel ugyan gólkirály nem lett (mert az a cseh Milan Baros volt), de így is büszkén utazhatott vissza Görögországba.

A döntőben sikerült a 1-0 a csoporttárs portugálok ellen, így 2004-ben Görögország emelhette magasba az európa bajnoki trófeát. Nem a spanyolok, nem az angolok, nem a németek, nem az olaszok és nem a hollandok. Hát ilyen sem történik sűrűn.

Kép forrása: www.uefa.com

Scroll to Top