Már csak pár nap és kezdődik az Európa Bajnokság

A héten kezdetét veszi az 2020-as labdarúgó Európa Bajnokság (amit a tavalyi vírushelyzet miatt 2021-ben valósítanak meg). Már csak napok kérdése és nem 4, hanem 5 év várakozás után ismét egymásnak feszülhetnek az öreg kontinens legjobb válogatottjai. A bajnokság története óta először fordul elő, hogy nincs konkrét házigazdája az eseménynek.

Nézzük végig, hogy a csoportokban milyen erőt képviselnek az egyes csapatok.

A csoport:

Az A csoportban az alábbi csapatok szerepelnek: Olaszország, Svájc, Törökország és Wales. Ez még nem feltétlen erő-, csak ABC sorrend. Az olaszok hibátlanul végeztek a selejtezők során, tíz mérkőzésből tízszer győztesként jöttek le a pályáról, ráadásul a 4 kapott gól mellé 37 szerzett került, vagyis 3,7 volt a gólátlaguk.

Svájc szintén csoportelsőként kvalifikált az Európa Bajnokságra, csak nem annyira makulátlanul. 8 találkozó során 5 győzelmet, 2 döntetlent könyveltek és még egy vereség is szerepel a táblázatban.

A törököknek szintén nem volt szükségük pótselejtezőre a teljesítményük alapján, ugyanakkor esetükben már nem beszélhetünk csoportelsőségről. Mindenesetre az a 23 pont, amit 7 győzelemmel, 2 döntetlennel és csak 1 vesztes meccsel értek el, magáért beszél.

És most, hogy Wales-hez értünk, kiderül, hogy lehet, hogy nem csak ABC sorrendről van szó. A brit alakulat 5 csapatos csoportban a 2. helyet szerezte meg úgy, hogy a mérkőzések felét nyerte meg, a többiben pedig 2-2 arányban könyvelt el egál és vesztes mérőkzéseket. Mentségükre legyen, hogy a csoportelső horvátokkal általában nehéz dolga van az aktuális ellenfélnek, mindenesetre pótselejtezőre a wales-ieknél sem került sor.

Egyelőre Olaszország nagy esélyese a csoportból történő továbbjutásnak, és remélhetőleg nagyon izgalmas ki-ki találkozót láthatunk a svájciak és a törökök között. Wales még okozhat fejfájást, főleg, hogy a legutóbbi, 2016-os EB-n az elődöntőig eljutottak, ahol a későbbi bajnok portugáloktól kaptak ki.

Kép forrása: sports.ndtv.com

A képen az olasz válogatott középpályása, Jorginho látható.

B csoport:

A B csoporthoz Belgium, Dánia, Finnország és Oroszország tartozik. Az olaszokhoz hasonlóan a belgáknál is tökéletes, 30 pontos selejtezőről beszélhetünk, hiszen mind a 10 meccsüket megnyerték. Csoportukban szerepelt az orosz válogatott is. Ez a két csapat nagyon kiemelkedett ebben a csoportban, hiszen Oroszország is minden ellenfelét legyőzte, természetesen kivételt képeznek a belgák, így 24 ponttal a kelet-európai alakulat is kvalifikált az EB-re.

Dánia a saját csoportjában úgy lett második, hogy csak egyetlen egy ponttal ért el kevesebbet, mint a csoportelső Svájc. Ugyanakkor a svájciakkal ellentétben veretlenül szerepeltek, így jutottak be a bajnokságba.

Finnország volt az a csapat, amely az A csoportban emlegetett olasz válogatott után a 2. helyet szerezte meg. Döntetlent ugyan nem ért el, de 6 győzelmet és 4 vereséget igen, pótselejtezőre viszont még náluk sem volt szükség.

Ebben a csoportban is várhatunk éles ütközeteket, ugyanakkor nagy meglepetés lenne, ha a belgák nem jutnának tovább. Kiváncsian várjuk a B csoport találkozóit is, addig is viszont hamarosan érkezünk a C és D csoport tagjaival.

Kép forrása: www.theguardian.com

A képen a belga válogatott látható

Scroll to Top