Pelé, a legenda

Szinte mindenki ismeri Pelét, a brazil football legendát, de vajon mindent tudunk az életéről, karrierjéről?

Pelé eredeti neve Edson Arantes do Nasciemento, 1940-ben született Três Corações településen, Brazíliában. Szegény gyermekkora volt, tipikus brazil legendás labdarúgó történet az övé. Ugyanis szülővárosának kis utcáiban tanult meg focizni ronggyal kitömötött zoknival. Már édesapja is focsta volt, ígéretesnek is tűnt, de sajnos sérülés miatt nem lett sikeres.

A kis Edson-nak mindene volt a labdarúgás, így jellemezte saját magát: „Focistának születtem, ahogy Beethoven muzsikusnak. Olyan nekem a futball, mint valami vallás. Imádom és istenként tisztelem a labdát.” Eleinte indulatos játékos volt, de később megtanult uralkodni magán, ami fontos volt ahhoz, hogy minden idők egyik (ha nem a legjobb) játékosa legyen. 1952-ben Bauru AC-ben kezdett játszani, 4 évvel később lett a Santos játékosa, ahol már 15 évesen is tagja lett a felnőtt csapatnak. Sao Paulo állom bajnokságát tíz alkalommal nyerte meg, mellette ötször emelhette fel a kor legfontosabb brazil trófeáját, a Taça Brasil-t. 1962-ben és 1963-ban megnyerte a Libertadores-kupát és a Világkupát. Később az USA-ba költözött, 1977-ben a New York Cosmos-szal lett amerikai bajnok.

Vagyis az európai football-ban nem vett részt, így azóta is kérdőjel lebeg a feje felett, hogy vajon ennyire legendás lett volna az öreg kontinensen is. Mindenesetre az 1363 meccsen szerzett 1281 gól magáért beszél (0,94-es átlag).

A válogatottban is sikert sikerre halmozott, ami bizonyítja, hogy a világ legjobbjai ellen is a csúcsra tudott jutni. 1957 és 1971 között 92 meccsen szerzett 77 gólt. 1958-ban még nem volt felnőtt korú, amikor világbajnok lett. Később 1962-ben és 1970-ben is világbajnok lett, bár ’62-ben sérülés miatt csak az első két mérkőzésen tudott pályára lépni.

A FIFA 2000-ben az Évszázad labdarúgója díjjal honorálta, ami sok mindent elárul karrierjéről. A Netflix egy filmet is készített az ismert focistáról, Pelé címmel dobták piacra azt a dokumentumfilmet, ami bemutatja a sztársportoló életének nehéz és dicsőséges időszakait is.


Képek forrása: wwos.nine.com, www.ctvnews.ca

Scroll to Top