Európa-liga döntő

Az Európa-liga az öreg kontinens második számú kupasorozata a Bajnokok ligája után. A klubcsapatok a saját nemzeti bajnokságuk, valamint a nemzeti kupán szerzett helyezés szerint kapnak indulási jogot.

Tavaly a spanyol Sevilla emelhette magasba a trófeát, idén pedig a Villarreal és a Manchester United között dőlt el a bajnoki cím sorsa. Előbbi viszonylag kíméletlenül lépett túl csoporttársain, ugyanis 6 mérkőzésből 5-öt megnyert, és a hatodikon sem tudták legyőzni, döntetlen lett a találkozó. Nagyon nagy izgalmak a kieséses szakaszban sem érték, hiszen 4-1-es összesítésben ejtette ki Salzburg-ot, majd 4-0-val a Dinamo Kijev-et.

A negyeddöntőben Zagreb már kicsit nehezebb falat volt, de ott is mindkét meccset hozta a Villarreal. Jöhetett az elődöntő, melyen már nem tudott kétszer nyerni a spanyol csapat. De nem is kellett, az első 2-1 arányú győzelem után a 0-0-s döntetlen elég volt a döntőbe jutáshoz az Arsenal ellen.

A Manchester United-nak is könnyen indult a kieséses szakasz, hiszen 4-0-val indította a Real Sociedad elleni párharcot, így a gól nélküli döntetlen a 2. meccsen bőven belefért. Jöhetett az AC Milan a nyolcaddöntőben, mely csata nem bizonyolt könnyű feladatnak. 1-1 után 0-1-es győzelemmel jutott el az angol csapat a következő körbe. Granada ismét egyszerűbb akadály volt, hiszen mindkét találkozó 2-0 arányú Manchester győzelmet hozott. A Roma elleni gólgazdag összecsapások 8-5-ös arányban az angol klub győzelmét hozták, így el is értünk a döntőig.

A fogadóirodák, a szakértők a Manchester United győzelmét várták, a Villarreal örülhetett, ha a rendes játékidőt döntetlenre hozza. Ehhez képest az első félidőben a spanyol csapat 1-0-s vezetésével mehettek szusszanni a játékosok. Gólszerző Moreno Gerard. Nagy lehetőség előtt állt a Villarreal, hiszen először nyerhetik meg ezt a rangos bajnokságot (a Manchester már volt korábban egyszer bajnok).

A második félidőben nem várt sokáig az angol csapat, az 55. percben Cavani góljával megszületett az egyenlítés. A rendes játékidőben így ismét a Man U vált esélyesebbé, de ahogy fogytak a percek, egyre kevésbé volt várható a 3. gól. A hosszabbítás hasonló hangulatban telt, hiszen a kapura lövések száma sem növekedett, gyakorlatilag mindenki a 11-esektől várta a döntést. Ugyanakkor előfordult egy-két kapu felé tartú labda, ami dobálta az adrenalin-hullámokat, nem beszélve arról, hogy kezezés miatt sok Villarreal szurkoló 11-est ítélt volna, mégis maradt a döntetlen a hosszabbítás végére is.

A 11-eseknél fej-fej mellett haladtak a csapatok. A rúgók hibátlanul értékesítették a büntetőket egészen a 11. körig. A 11. párharcnál a két kapus nézett egymással farkasszemet. Gerónimo Rulli, a spanyol klub hálóvédője rúgóként is tette a dolgát, viszont a Manchester kapusa, David de Gea lövését fogta a kolléga, így a Villarreal először nyerte meg az Európa-ligát.

Képek forrása: www.uefa.com/uefaeuropaleaguewww.chaseyoursport.com

Scroll to Top